UA-57546460-1

De valkuil van duurzaamheid

By 11 november 2017 Blogs No Comments

fruit-ripe-shop-store-meal-food-652223-pxhere.com

“Ik mis de consument in dit verhaal”, verzuchtte een directeur laatst. We zaten bij een vergadering over vernieuwende voedselinitiatieven en we hadden net een innovatief idee onder ogen gekregen. Ik deelde zijn frustratie. Regelmatig zie ik hoe bedrijven met de beste bedoelingen werken aan innovaties zonder dat zij goed uitzoeken of hun product zal aanslaan bij de consument.

Duurzaamheid is wat dat betreft een echte valkuil. Vaak wordt gedacht dat consumenten veel waarde hechten aan duurzaamheid. Uit menig consumentenonderzoek blijkt echter dat ego meestal boven eco gaat: de consument kiest een product eerder vanwege voordelen voor zichzelf op de korte termijn, dan vanwege voordelen voor bijvoorbeeld het milieu op de langere termijn. “What’s in it for me?” hoor ik consumenten vaak denken tijdens mijn onderzoeken. Een duurzamer geproduceerd voedselproduct is daarom pas commercieel interessant als het de consument ook op de korte termijn iets oplevert, doordat het bijvoorbeeld ook nog lekkerder, verser of gezonder is.

Technologie

Kortetermijn voordelen worden nog belangrijker wanneer je technologie wilt inzetten voor je duurzamer geproduceerde product. Veel consumenten hebben hier namelijk een afkeer van. Ze vinden dat je heel goede redenen moet hebben voordat je je mengt in natuurlijke processen. Zet je technologie alleen in voor problemen waarvan consumenten niet wakker liggen, dan stuit je vooral op bezwaar. Zet je technologie in om voordelen voor de consument op de korte termijn te realiseren zoals versheid, gezondheid of een betere smaak, dan vind je meer gehoor.

Spagaat

De spagaat is hier dat technologie soms nodig is om voedsel duurzamer te produceren. Maar als je kunt vertellen dat bijvoorbeeld producten afkomstig uit de substraatteelt beter zijn voor de eigen gezondheid (door bijvoorbeeld minder risico’s op ziekten), dan heb je volgens de consument een punt. Dat het product duurzamer geproduceerd is en dus niet alleen beter voor henzelf maar ook voor de wereld, dat is voor hen mooi meegenomen.

Succesvol

Duurzamere voedselproducten kunnen commercieel succesvol zijn en onze planeet duurzamer maken mits je aansluit bij voordelen voor consumenten op de korte termijn. Zo bedien je consumenten echt. En wie weet ook een directeur.

11 november 2017

Leave a Reply