UA-57546460-1

Had ik maar een vak moeten leren!

By 12 december 2017 Blogs No Comments

20140829_135019

Daar sta je dan. In een supermarkt in Goes. Op de groente afdeling. Mensen lopen gehaast voorbij, het boodschappenbriefje in de hand geklemd. Ze willen snel door de winkel. En dan moet jij ze vragen gaan stellen. Over prei. Zandvrije prei om precies te zijn. Had ik maar een vak moeten leren! Geintje, dit wás mijn vak.

Zandvrije prei is, de naam zegt het al, zandvrij. Daardoor hoeft de consument de prei voor gebruik niet te wassen en kan het product volledig worden opgegeten. Twee belangrijke voordelen voor de consument. Daar ging men tenminste vanuit. Ik toetste het.

Uit de reacties van de 72 mensen met wie ik sprak, blijkt op de eerste plaats dat velen de prei inderdaad niet helemaal gebruiken. De meesten gaan tot  ‘het groene’. Het zand in het blad is echter niet de enige reden waarom men niet de hele prei versnijdt. Dat doen mensen ook omdat ze denken dat het groene deel niet eetbaar is, genoeg hebben aan het witte gedeelte of omdat de rest van de prei er ‘niet lekker uitziet’ of ‘vies smaakt’.

Het zandvrije leidt er daarom zeer waarschijnlijk niet toe dat deze consumenten dit product wel helemaal zullen consumeren. Noch dat ze dit als een belangrijk voordeel zullen beschouwen van zandvrije prei boven gewone prei.

Niet wassen

Het niet hoeven wassen van de zandvrije prei dan. Hierover vertelden veel respondenten dat ze de zandvrije prei toch zouden wassen. ‘Dat is gewoonte. Dat doe je met alle groente. Mensen hebben er toch aan gezeten.’ Mmm, dat is dus voor consumenten óók niet echt een voordeel van zandvrije prei.

Op één van de twee onderzoeksdagen was de gewone prei veel dikker dan de zandvrije prei (zie de foto hierboven). Dat was voor mensen wel reden om voor zandvrije prei te kiezen boven de gewone. Redenen: dunne stelen ‘snijden makkelijker’ en ‘staan leuker in de soep’. Bovendien zouden de dikkere stelen minder smaak hebben. Daarnaast kozen sommige mensen voor zandvrije prei omdat deze ‘er mooier uit zag’ dan de gewone prei.

Prijsverschil

De voorkeur van velen voor de gewone prei hing vooral samen met de prijs. Een zakje zandvrije prei kostte die dagen 1,29 euro. Het zakje bevatte drie preistengels die samen ongeveer 500 gram wogen. De gewone prei kostte 1,49 euro per kilo; een prijsverschil van ongeveer 40% dus.

De gewone prei was verder per stuk te koop; een andere belangrijke reden om voor gewone prei te kiezen: ‘Ik heb maar één prei nodig, dan ga ik er natuurlijk geen drie kopen’. Soms is het allemaal heel simpel :).

De voordelen van zandvrije prei voor de consument kwamen door dit onderzoek, hoe klein het ook was, in een ander daglicht te staan. De voordelen voor het milieu zijn duidelijk en bewezen. De teelt van prei in water (waardoor de prei zandvrij is) voorkomt dat voedingsstoffen in de bodem terechtkomen, vereist minder water en geen of veel minder gewasbescherming. Voordelen voor de ondernemer zijn er ook: de teelt wordt locatie onafhankelijk en de prei groeit sneller op water dan in zandgrond, waardoor er meer oogsten per jaar gehaald worden.

Zien hoe zandvrije prei geteeld wordt? Bekijk deze video

14 december 2017

Leave a Reply