UA-57546460-1

Het niet te overschatten belang van gemak

By 12 december 2017 Blogs No Comments

photo-1497290368232-b6323e8ee5ef

Als het om informatie over voeding gaat, hebben veel consumenten vooral vertrouwen in afzenders als universiteiten en bijvoorbeeld het Voedingscentrum. Dat geldt veel minder voor supermarkten en fabrikanten. Maar als je dezelfde mensen vraagt hoe ze daadwerkelijk op zoek gaan naar informatie over bijvoorbeeld duurzaamheid en gezondheid van voeding, blijkt dat het belang van gemak niet kan worden overschat.  

“Ik Google,” is dan het meest gegeven antwoord. Waarom? “Dat is gemakkelijk.” Op welke websites men vervolgens uitkomt wordt vaak niet eens geregistreerd. Veel anderen houden het bij het bestuderen van etiketten of informatie op het schap. Informatie die dus afkomstig is van die ‘onbetrouwbare’ fabrikanten en supermarkten…… Waarom? “Op de plek van de aankoop wil ik geïnformeerd worden over wat ik koop, het moet snel snel snel.”

Ik baseer me hierbij op meerdere onderzoeken die ik heb uitgevoerd voor Wageningen Economic Research, onderdeel van Wageningen University en Research. Voor deze onderzoeken sprak ik met mensen die bij voeding relatief veel belang hechten aan duurzaamheid en gezondheid. De bewustere consument zeg maar. Maar ook voor deze mensen geldt dus; gemak dient de mens.

Hoe?

Hoe maken we de duurzamere en/of gezondere keuze gemakkelijker? Ik vroeg het ze. Bijvoorbeeld door “gewoon” op alle producten aan te geven hoe duurzaam of gezond ze zijn. “Bijvoorbeeld in de vorm van sterren.” Maar het liefst is de supermarkt gewoon ingericht op duurzaamheid. “Dan weet ik snel waar ik moet zijn.”

Apps, telefoonnummers, QR-codes of websites op producten zijn in ieder geval “te tijdrovend en te veel gedoe”

Ideeën genoeg dus. Hoe haalbaar ze zijn is een tweede.

Belangrijk is wel dat ze ons wijzen op de behoefte van deze consumenten; zelfs de bewustere consument verlangt ernaar dat duurzamere en/of gezondere keuzes zo gemakkelijk mogelijk gemaakt worden. Het belang van gemak kan niet overschat worden!

Andere aanbevelingen zijn om de informatie over duurzaamheid en gezondheid van voeding te vertalen naar inspiratie voor lekker eten. Bovendien stellen respondenten voor om niet alleen aan te sluiten bij de behoefte aan informatie, maar ook bij de twee andere redenen waarom mensen het internet opgaan: de behoeften aan sociaal contact en entertainment. Daarover meer in een volgende blog!

12 december 2017

Leave a Reply