UA-57546460-1

Kunnen apps zorgen voor gedragsverandering?

By 29 november 2017 Blogs No Comments

photo-1458862768540-8b091824fe2d

Kunnen apps zorgen voor gedragsverandering? Kunnen ze bijvoorbeeld leiden tot een hogere groente- en fruitconsumptie in Nederland? Dat was een vraag van de groente- en fruitsector. Ik dook ervoor in de wetenschappelijke literatuur.

Voordat ik verder ga; ik deed deze literatuurstudie op een moment dat er nog weinig onderzoek was gedaan naar de effecten van apps op gedrag. Daarvoor waren apps nog een te nieuw fenomeen. Ik ben daarom uitgeweken naar literatuur over de effecten op gedrag van informatie- en communicatietechnologie in de brede zin.

Gemotiveerd

Ik had vooral veel aan het werk van professor B.J. Hogg van de Stanford University (V.S.). Volgens hem kan informatie- en communicatietechnologie (ICT) mensen inderdaad ondersteunen bij gedragsverandering. Op voorwaarde dat ze echt gemotiveerd zijn om hun gedrag te veranderen. Daar is de eerste, en meteen zeer belangrijke, voorwaarde voor de effectiviteit van ICT. Ben je echt gemotiveerd om meer groente en fruit te eten, dan kan ICT je helpen. Anders niet.

Geloofwaardig

Een andere belangrijke voorwaarde voor de effectiviteit van ICT is dat de bron als geloofwaardig wordt beschouwd. Geloofwaardigheid hangt af van de mate waarin de bron als betrouwbaar en deskundig wordt gezien. Typefouten op een website kunnen dit al negatief beïnvloeden.

Uitgaande van gemotiveerde mensen en een geloofwaardige bron; hoe kan ICT ondersteunen bij gedragsverandering?

Op de eerste plaats door het gewenste gedrag makkelijker te maken. Denk aan apps die bijhouden hoeveel calorieën je dagelijks binnenkrijgt en verbrandt. Zo’n app draagt bij aan de overtuiging dat je in staat bent om, laten we zeggen, vijf kilo af te vallen. Dit noemen we zelfeffectiviteit. Het realiseren van doelen is in belangrijke mate afhankelijk van de ervaren zelfeffectiviteit.

Bovendien stelt ICT mensen in staat hun voortgang te monitoren en kan ze hen belonen voor hun inspanningen. Door gamification, in de vorm van punten, levels, lichtjes en deuntjes, kan bijvoorbeeld sporten zelfs als een spelletje voelen.

Mensen zijn verder sociale wezens en presteren beter in gezelschap van andere mensen, of dat nu fysiek of virtueel is. Samen afvallen, al is dat maar in een simpel what’s app-groepje, is daardoor makkelijker dan alleen.

Dus…

ICT kan, onder voorwaarden, bijdragen aan verhoging van de groente- en fruitconsumptie in Nederland. Of dat ook geldt voor een door de sector ontwikkelde app, de Veggipedia-app, was het onderwerp van vervolgonderzoek. Daarover meer in een volgende blog.

Meer informatie over het onderzoek naar de effectiviteit van apps in de communicatie met consumenten vind je hier.

29 november 2017

Leave a Reply