UA-57546460-1

Leven om te eten. Surinaamse en Antilliaanse vrouwen over eten, bewegen en overgewicht

By 31 januari 2018 Blogs No Comments
Voeding Nu Hans Kraak

Foto: Hans Kraak (Voeding Nu)

Bij Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond komen matig overgewicht en obesitas meer voor dan bij autochtone Nederlanders. Omdat over hun beleving nog weinig bekend was, sprak ik hierover met 24 Surinaamse en Antilliaanse vrouwen.

Op basis van de literatuurstudie wisten we al dat er onder Surinamers en Antillianen meer acceptatie is van een bovengemiddeld lichaamsgewicht. Dat beeld werd bevestigd tijdens de sessies. Vrouwen mogen, volgens de geïnterviewden, wat voller zijn, bijvoorbeeld omdat ‘je met wat meer gewicht wat beter tegen ziektes kunt’. Bovendien ‘willen Antilliaanse mannen een beetje vlees’. Vooral de Creools Surinaamse vrouwen vinden: “Je bent pas te dik als je echt gehinderd wordt bij bewegen of geen vrouwelijke vormen meer hebt.”

De meeste vrouwen verwachten vanuit de omgeving ook weinig waardering wanneer ze zouden afvallen. Ze zouden eerder commentaar krijgen: “Ze zouden denken dan dat er crisis is.” Tegelijkertijd gaven de vrouwen aan dat Antilliaanse en Surinaamse mannen in Nederland ‘slank’ mooier beginnen vinden. Bovendien hebben tweede generatie vrouwen slankere schoonheidsidealen dan eerste generatie vrouwen.

Gezonder eten?

Je valt af door gezonder te eten en meer te bewegen. Hoe kijken de vrouwen aan tegen het eerste? Het belangrijkste nadeel van gezonder eten is volgens hen dat het minder smaakvol is, wat zou leiden tot minder genieten van eten. Terwijl ze, naar eigen zeggen, ‘leven om te eten’. Een groot verschil met Nederlanders; zij zouden ‘eten om te leven’.

Dik zijn brengt volgens sommige vrouwen wel nadelen met zich mee, zoals niet lekker in je vel zitten, niet alles meer kunnen eten en het hebben van een slechte conditie. Bovendien zou het vooral in Nederland moeilijker zijn om leuke kleding te vinden. “Op de Antillen kun je wel een strak topje dragen, ook al ben je dik. In Nederland val je meer op en moet je ook andere kleren dragen.”

Meer bewegen?

Meer bewegen dan. De meeste vrouwen hebben het idee dat ze al genoeg bewegen. Bijvoorbeeld omdat ze vaak alleen voor hun kinderen zorgen. ‘Ik beweeg genoeg, het is druk, mijn leven.’ Verder voelen ze zich, bijvoorbeeld omdat ze zichzelf te dik vinden, minder vrij om in strakke kleding en aanwezigheid van mannen te sporten.

Het lijkt er wel op dat de vrouwen, meer dan van gezonder eten, verwachten dat meer bewegen zal bijdragen aan de eigen gezondheid. Bovendien verwachten ze meer steun vanuit hun sociale omgeving als ze meer zouden bewegen, dan wanneer ze gezonder zouden eten. “Mijn kinderen zouden het heel fijn vinden, omdat ze weten dat ik dan fitter ben. Ik fietste laatst een stuk en toen was ik helemaal buiten adem en dan zijn mijn kinderen bezorgd.” Op basis van het onderzoek wordt aanbevolen om meer bewegen te positioneren als ‘fun’, ‘ontspanning’ en ‘iets doen met z’n allen’.

Van de geïnterviewde vrouwen behoorde 82% tot de eerste en 18% tot de tweede generatie en er deden zowel Creools Surinaamse vrouwen als Hindoestaans Surinaamse vrouwen mee.

Overgewicht en obesitas komen in Nederland ook meer voor onder mensen met een laag opleidingsniveau. Reden waarom ik voor een ander onderzoek sprak met mensen met hooguit basisschool. Meer daarover in een volgende blog.

30 januari 2018

 

Leave a Reply