1 april 2019: Wie werkt er nou in Ottersum? Ik!

Sinds 1 april werk ik als communicatieadviseur bij Imagro

Na vier jaar schrijven over agri & food begon ’t bij me te kriebelen. Geïnspireerd door een periode van soul searching, besloot ik dat ik me wil ontwikkelen tot een allround communicatieprofessional. En waar kun je dat nou beter oppakken dan bij een communicatiebureau? Een bureau met ook nog eens dezelfde focus op agri & food als ik. Dat bureau is Imagro. In deze video zie je hoe ik er tegenwoordig bij zit. In Ottersum dus!

15 maart 2019: De boom is terug!

Sfeerimpressie van mijn bezoek aan het bedrijf van Wilco de Zeeuw in Uden

De boom is terug! Ofwel; agrofestry is hot! Maar wat is agrofestry? Altijd fijn om bij dit type vragen te kunnen terugvallen op oud-collega’s als Wijnand Sukkel en Fogelina Cuperus van Wageningen Plant Research. Van hen leer ik dat ’t een teeltsysteem is waarbij bomen op één perceel worden gecombineerd met landbouw. En dat deze eeuwenoude (!) techniek zowel economische, ecologische als landschappelijke voordelen heeft. Agroforestry is onder andere in de praktijk te bekijken bij het gemengde, biologische bedrijf van Wilco de Zeeuw in Uden. Zo gezegd, zo gedaan. Een sfeerimpressie van dit werkbezoek in de provincie die in Nederland met agroforestry voorop loopt, zie je hier. Met o.a. Piet Rombouts en Nicole Lemlijn, in opdracht van Henk Gerbers van de Provincie Noord-Brabant.

12 maart 2019: Frisjes!

Op bezoek bij agrofestry-ondernemers Wilco de Zeeuw in Uden

Het was frisjes bij de boer vanochtend, tijdens mijn bezoek aan de Nederlandse koploper als ’t om agroforestry gaat. Agrowat? Agroforestry, ofwel de doelbewuste combinatie van bomen of struiken met akkerbouw, tuinbouw of veeteelt. Een onderwerp dat onze aandacht verdient vanwege de economische, ecologische en landschappelijke voordelen. Reden voor Henk Gerbers van de Provincie Noord-Brabant om me te vragen een brochure te schrijven over deze oude landbouwtechniek. Samen met superexpert Piet Rombouts#

4 februari 2019: Een ijzersterke editie van Hart van Nijmegen

Hart van Nijmegen – februari 2019

Dit weekend valt ie weer in de bus bij 18.000 Nijmegenaren; een ijzersterke editie van Hart van Nijmegen. Trots op mijn team! Met Tefke van Dijk, Henk Verhagen, Roeland Loosen, Piet Hieltjes, Vincent Moll, Els Baltjes, Willem Melssen, Ronald Spaak, Eef van Hout, Ypie Veenstra, Huberdien Hornikx, Wilke Zomerveld, Leonie Valckx, Sabine Terheggen, Andre Dopheide en Frits Jansen. En covergirl Laurien Renckens.

31 januari 2019: Communicatie over verduurzaming. Mijn presentatie bij Questionmark

Wat hebben deze beelden te maken met communicatie over verduurzaming? Alles! Je leest ’t in mijn white paper ‘Kwetsbaar en geloofwaardig. Tien adviezen voor communicatie over verduurzaming’, binnenkort te downloaden vanaf mijn website. Vandaag mocht ik een deel van de inhoud presentaren aan een aantal mooie bedrijven. Dank voor jullie aandacht: Nestlé Nespresso SA, Bidfood (voorheen Deli XL) , Marqt, Aldi Nederland, Garden Gourmet, Verstegen Spices & Sauces B.V., Jamael Food Group, Alpro, Vrumona, Telesuper.nl en CONO Kaasmakers. Samen met Motivaction International bij de Questionmark Foundation.

24 januari 2019: Zo herkenbaar

Willa de Goede-Stoutenbeek van W.Green

“Het kost veel bedrijven al hun energie om de keten te verduurzamen. Hierdoor komen ze onvoldoende toe aan het ontwikkelen van niet alleen een duurzamer, maar ook ‘bold’, ‘fun’ en ‘sexy’ product, met bovendien een verhaal. Terwijl ’t daar de grootste groep consumenten vooral om gaat.” Aldus Willa de Goede-Stoutenbeek van W.Green. Zo herkenbaar. Met Monique In den Bosch bij Motivaction International.

9 januari 2019: Interview voor de Nijmeegse Stadskrant

Binnenkort een interview met mij in de Nijmeegse Stadskrant. Over mijn rol als hoofdredacteur van #HartvanNijmegen. #Magazinevoor18000Nijmegenaren

16 december 2018: Hartverwarmend! Lezers die je blad zo leuk vinden, dat ze ermee op de foto willen.

Foto’s: Elvi van Wijk

Voor het eerst stond het team van Hart van Nijmegeop een kerstmarkt. In Nijmegen-Midden natuurlijk. Een perfecte kans om in contact te komen met de lezers. Wat worden we goed gelezen en gewaardeerd! Geweldig om mee te maken.

12 december 2018: Lekker eten en disrupten

Lekker eten en disrupten, tijdens het AgriFoodTech Disruptiediner in Den Bosch. Zojuist schoof de toekomst ook aan. Dan komen de goede ideeën vanzelf.

26 oktober 2018: Uitgaan van afhankelijkheid

Onze samenleving heeft onafhankelijkheid en autonomie hoog in het vaandel. Dat staat verruiming van ons blikveld en oplossingen voor complexe problemen in de weg. Het broodnodige alternatief is uitgaan van afhankelijkheid, aldus Noelle Aarts in haar oratie vanmiddag op de Radboud University. Ik noem dat een paradigm shift.

29 september 2018: Lancering van ‘Ontdek de geit’

Ondanks de net aangekondigde geitenstop in Overijssel, was er vandaag in Zwolle veel enthousiasme over ‘Ontdek de geit’. Doel van dit initiatief is om de geitensector beter op de kaart zetten. Mijn eerste echte campagne! Over de lancering maakte ik deze video.

12 september 2018: En dan opeens…

En dan opeens… sta je een video te draaien in een supermarkt en loop je leuke mensen tegen het lijf. Het eindresultaat bekijk je hier.

20 juli 2018: Mijn helden!

Ik ben geboren en getogen in Nijmegen. Maar het lopen van de Vierdaagse laat ik over aan mijn mannen. Dit jaar was het de beurt aan mijn jongste zoon, Alexander, en mijn man Frits. En het is ze gelukt! Zo trots op beide! Over de laatste dag van dit event maakte ik deze video.

8 juni 2018: Opperste concentratie

Foto: Anja van Eersel

Opperste concentratie! Tijdens een mooie klus voor nieuwe opdrachtgever GGD Hart voor Brabant

7 juni 2018: Op bezoek bij Microsoft

Gisteren kwamen tijdens The Future of AgTech, georganiseerd door Microsoft, de verwachtingen van de toekomstige consument ook even voorbij.

6 juni 2018: AgriFoodTop-symposium 2018

‘Softe’ issues, zoals vertrouwen, perceptie en visie, zijn grotere barrieres bij het benutten van nieuwe technologie dan ‘harde’. Volgens Sander Janssen van Wageningen University & Research, op het AgriFoodTop-symposium.

14 mei 2018: Een wereld gaat open

Omdat ik door mijn kapotte knie (afgescheurde kruisband, gescheurde knieband en gescheurde menisci) veel minder beweeg kom ik flink aan. Voor het eerst let ik op calorieën. Er gaat een heerlijke wereld voor me open, waarin ik eigenlijk niets mis. Heel verrassend. Ik ben alleen nog op zoek naar een slanke sladressing die fijn schenkt. En naar een alternatief voor mijn wijntje. Wie heeft tips?

5 mei 2018: Belachelijk mooi

5513f6dc-75c7-426a-bc5b-e899e167b12a-original

De Keukenhof is belachelijk mooi. En praktisch haalbaar als je (tijdelijk) op een rolstoel bent aangewezen, en een lieve zoon hebt die je wilt duwen.

26 april 2018: Daar zit je dan

20180424_135155

Daar zit je dan. Want lopen lukt niet meer. Na een potje badminton in de tuin. Meniscus gescheurd? Zou kunnen. Dan maar mijn website uitbreiden met bijvoorbeeld deze nieuwspagina. Vind je het wat?

19 april 2018: Lekker netwerken!

20180419_190116

Netwerken. Ik vind het leuk. Waarom? De wereld is zo groot, met onzettend veel mensen die interessante verhalen te vertellen hebben. Vaak zijn dit de ECHT boeiende momenten tijdens bijvoorbeeld een congres. Vandaag ook weer. Ik was bij het jaarlijkse netwerkcongres van de opleiding Food & Business aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Ter ondersteuning van het netwerken hadden de studenten dit smoelenboek gemaakt. Hartstikke handig!

16 april 2018: Dit heb ik nou altijd al eens willen doen

IMG-20180417-WA0010

Mijn man en ik gaan elk jaar een weekendje weg. Altijd naar hetzelfde hotel in Drenthe. Normaal doen we dat in de winter, maar afgelopen keer waren we er in de lente.  Overal zagen we lammetjes. Ook bij ons hotel. De eigenaar voelde mij goed aan. Want dit heb ik nou altijd al eens willen doen!

5 april 2018: Een koffiebar in plaats van een receptie

image_c5f36aa1-9aca-4d7e-a8f2-14fbe95f0d3020180410_114456

In het provinciehuis van Noord-Brabant is geen receptie maar een koffiebar! Zo kan het dus ook. Ik noem dat Brabantse gezelligheid. Ik was er om kennis te maken met deze nieuwe opdrachtgever die terugvalt op een pool van tekstschrijvers voor bijvoorbeeld interviews, human interestverhalen, maar ook beleidsnotities en artikelen voor huis-aan-huisbladen.

26 maart 2018: Mijn focus

Door mijn focus op agri & food ben ik soms op verschillende manieren met hetzelfde onderwerp bezig. De afgelopen weken bijvoorbeeld. Voor het magazine BNDR schreef ik deze advertorial over een nieuw kunstmestproduct. Bovendien werkte ik aan een tekst over het waarom, hoe en wat van een belangenbehartiger van meststoffenproducenten en -distributeurs. En voor een long read voor Wageningen UR sprak ik met onderzoekers over hun onderzoek rond bemesting. Dat werkt lekker!

22 maart 2018: In the pocket!

image_7e13693d-28c1-4b5a-a806-03b8faefcf3620180410_114704

Dus kom maar op met die SEO-opdrachten!

21 maart 2018: Snuffelen aan innovaties

image_bbf86364-44dd-497a-816b-513336b012f220180410_114715

Als tekstschrijver over agri & food moet ik natuurlijk wel bijblijven. Bijvoorbeeld als het gaat om innovaties in deze sector die de wereld hopelijk een beetje duurzamer maken. Hier ruik ik aan een etherische olie gewonnen uit sinaasappelschillen. Een uitvinding van Peelpioneers. Hiermee wonnen zij dit jaar de Rabo duurzame innovatieprijs in de categorie ‘circulaire economie’. Peelpioneers ontwikkelden een technologie waarmee citrusschillen verwerkt kunnen worden tot waardevolle grondstoffen voor bijvoorbeeld sodadranken, schoonmaakmiddelen en cosmetica.

21 maart 2018: Heb ik ADHD?

image_dba66120-9aad-444c-9215-5fde59df140820180410_114835

Heb ik ADHD? Meten is weten. Dat liet ik doen vlak voor de uitreiking van de Rabo duurzame innovatieprijs 2018 in Apeldoorn. Uitslag: net iets te veel om de ‘focusprijs’ te winnen.

19 maart 2018: Een dagje strand

20180319_154532

Een dagje strand. Omdat ’t kan. Als ZZP-er.

15 maart 2018: Zelf gemaakt

Orange Monochrome Collage Modern Research Poster

Vormgeven. Mijn vak is het niet. Maar dankzij een programma als Canva kom je toch een heel eind. Of vind jij van niet ;)?

3 maart 2018: D’66 congres

image_6dc787b8-33ec-418f-a307-1b09f3d1efeb20180424_141910

Vandaag was ik op het D’66-congres in Rotterdam. Daar hoorde ik Toine Timmermans van Wageningen UR stellen dat de circulaire landbouw een beter verhaal is voor verduurzaming van de landbouw dan ‘meer met minder’. Laat ik nou net een long read geschreven hebben voor de WUR waarin het laatste centraal staat!

2 maart 2018: Wereldreis

image_989c51f3-2389-4a0c-aa92-32550b19256120180424_142457

Wat heb ik toch een mooi vak! Neem nou de afgelopen weken. Ik was op locaties in Nederland maar ook in Saoedi-Arabië, de V.S., Kazachstan, Indonesië en Afrika. Want dat is wat er gebeurt als je negentien onderzoekers van de Plant Sciences Group van WUR vraagt naar locaties waar de impact van hun werk zichtbaar is. Door mijn gesprekken met hen is het alsof ik een wereldreis heb gemaakt. Een prachtige klus die zal leiden tot een long read over dit onderdeel van WUR.

22 februari 2018: Mooie klant erbij

Engerds family

Yes! Weer een mooie klant erbij! Vanaf vandaag mag ik mezelf één van de freelance tekstschrijvers van de provincie Noord-Brabant noemen.

12-16 februari 2018: Wat een fantastische week!

IMG-20180225-WA0005

Oostenrijk, het Klein Walsertal. Met mijn ouders, zusjes, neven en nichten en veel zon. Wat een feest!

8 februari 2018: We meet again

imagro

Ik ken Imagro nog uit mijn tijd als onderzoeker bij het LEI, onderdeel van Wageningen UR. Door mijn eerste nieuwsbrief is het contact opnieuw gelegd. Sindsdien schrijf ik voor ze. Dat varieert van advertorials tot vacatureteksten. Mooie club om voor te werken!

19 januari 2018: De rollen omgedraaid

e8e76278-832e-4194-b714-16401e863288-original

De rollen omgedraaid. Drie jaar geleden hing ik nog aan de lippen van mijn docenten aan de Hogeschool Utrecht (HU). Afgelopen week stond ik zelf voor de klas. Ik mocht vertellen over mijn ervaringen als journalist, tekstschrijver en schrijfcoach sinds het volgen van de opleiding ‘Journalistiek voor academici‘ aan de HU; een absolute aanrader voor mensen die met schrijven de kost willen verdienen.

17 januari 2018: Op zijn plek

2d2531ff-9447-46af-a0da-a76c34083c4e-original

Trots op goede vriend Steven de Groot. Hij is nu officieel lector Innovatief Ondernemen aan de Hogeschool Zuyd en zo op zijn plek.

25 december 2017: Lekker los met de cover

Cover

Als bladenmaker heb ik met Kerst een goed excuus om lekker los te gaan met mijn blad Hart van Nijmegen. Een voorkant als deze krijg ik er de rest van het jaar namelijk niet doorheen bij mijn redactie. Lees hier het kerstnummer. 

13 december 2017: Mooi roze is niet lelijk

20171214_071807

Mooi roze is niet lelijk, op het Agri Food Techcongres van 13 december 2019. Er werd toen vooral gesproken over technologische innovaties in de agri- en foodsector. Maar regelmatig ging het ook over consumenten. En dan vooral over hun behoefte aan informatie over voeding. Ik herkende lang niet alles wat hierover werd gezegd. Daarover schreef ik deze blog.

27 oktober 2017: Debat over de Nijmeegse Stadskrant

De Nijmeegse Stadskrant werd 35 jaar geleden opgericht uit onvrede met de lokale journalistiek. Maar hoe kritisch is de krant nog? Deze vraag stond centraal tijdens een debat waar ik als hoofdredacteur van Hart van Nijmegen aan deelnam. Samen met o.a. Gelderlander-journalist Rob Jaspers.

20 oktober 2017: De dialoog

image_cb3a899e-cd01-4ffd-a74d-aba7eba4fa1a20180424_194910

We praten wat af met elkaar. Maar een echte dialoog is het zelden. We zijn vooral druk met het overtuigen van de ander. Daardoor leiden onze gesprekken met andersdenkenden vaak tot verharding van standpunten. Zonder dat we dat willen. Hoe moet het wel? Daarover ging de training Dialoogvaardigheden die ik de afgelopen tijd volgde bij het Centrum voor Dialoog. Het smaakte naar meer. En dat moet er komen. Ik kan me op dit moment geen relevanter onderwerp voorstellen. De samenleving schreeuwt erom.

25 oktober 2017: Een bril!

image_366d1381-5d46-4229-83e6-dbbd416e7a8520180424_153900

Ja ja, het is zover. Achter de pc ben ik eraan toe; een bril. Veel minder hoofdpijn nu. Hoe vind je hem staan?