UA-57546460-1

Welke verpakking stimuleert duurzamer koopgedrag?

By 11 oktober 2017 Blogs No Comments

verpakkingsonderzoek

Hoe zet je duurzamer geproduceerde voeding succesvol in het schap? Door een verpakking die verleidt. Beeld is hierbij vooral belangrijk. Tekst veel minder.

Men neme twee potten aardbeienjam (zie boven). De één krijgt een etiket met de aanprijzing ‘Beter voor de wereld’, met als afzender boer Arie. Verder is gekozen voor een handschriftachtig lettertype, het Europees bio-keurmerk en aardbeien in een getekende stijl. Lekker ambachtelijk.

Op de andere pot staat de aanprijzing ‘Beter voor jezelf’, zonder afzender en in een neutraal, schreefloos lettertype. Op dezelfde plaats als de andere pot zie je het Europees bio-logo in combinatie met het EKO-logo. De aardbeien op het etiket zijn levensecht gefotografeerd.

Aan 1221 consumenten die af en toe voor biologisch kiezen (de zogenaamde light users), is gevraagd om zestien keer te kiezen tussen twee producten in het licht van o.a. de vraag; welk product zou je het liefst kopen? Behalve potjes aardbeienjam zijn ook verpakkingen van halfvolle melk, gehakt en trostomaten voorgelegd, geïnspireerd door zes verschillende merkstijlen. Al met al zijn voor dit onderzoek zeven honderd verschillende verpakkingen getekend.

Plaatjes doen meer dan praatjes

De resultaten waren erg duidelijk. Beeld heeft veel meer invloed op keuzes dan tekst. Van de voorgelegde beelden scoorden overigens de gefotografeerde het beste.

Goede tweede qua invloed zijn logo’s, en dan vooral de combinatie van het EKO-logo & het Europees bio-logo.

Op de derde plaats vinden we de aanprijzingen zoals ‘Beter voor de wereld’. Deze deed het beter dan ‘Beter voor jezelf’.

Op de vierde plaats staan de afzenders van aanprijzingen, zoals de boer of teler. Zij deden het beter deden dan Yvonne Jaspers. Het gebruikte lettertype heeft de minste invloed op de keuzes die consumenten maakten.

Het onderzoek liet verder zien dat er maar kleine verschillen zijn tussen de verschillende producten, merkstijlen en meer en minder maatschappelijk betrokken light users.

Aanbeveling

Eén van de aanbevelingen was om vooral te investeren in aansprekende beelden op de verpakking. Maar welke beelden? Dat hangt samen met de redenen waarom consumenten duurzaamheid belangrijk vinden. Hiernaar gevraagd staan ‘toekomstige generaties’, ‘mensen over de hele wereld’ en ‘kinderen’ bovenaan. Wie duurzaamheid wil communiceren, zou foto’s kunnen kiezen die daarbij aansluiten.

11 oktober 2017

Leave a Reply